Nagy sikerrel zárult a BDW-en megrendezett 7.#GSFW

7.Globális Fenntarthatósági Divathét a Budapest Design Week-en október 12-15 között

Idén különleges témával és koncepcióval mutatkozott be az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Globális Fenntarthatósági Divathét (#GSWF), csatlakozva a Budapest Design Week felhívásához és programsorozatához. A 7.#GSFW programjai október 12-15 között a SynArFash, azaz szinergia az építészet/művészet és a divat között koncepcióra épültek. Mottója összecseng az Új Európai Bauhaus kezdeményezésével is: „Jól érzem magam a ruhámban és a körülöttem lévő térben”. (“Feeling good in my clothing and the space around me“)

Fenti kérdésekkel foglalkoztak és mutatták be legjobb gyakorlatukat a La Prima Fashion Hotelben tartott október 14-i nemzetközi konferencia előadói, a szakmájukban már elismert, díjazott építészek, fiatal tehetséges szakemberek és divattal, dizájnnal foglalkozó szervezetek vezetői, tervezők, művészek, projektek koordinátorai.  Kiemelt előadója a konferenciának többek között a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetség) elnökségi tagja, Nagy Csaba,  a  konferencia szakmai támogatója, Pólus Károly, az Archikon építésziroda vezető építész tervezője, Olivier Guillemin tervező az Intercolor főtitkára Olivier Védrin tervezővel és építésszel, akik a [o,o] francia cég alapítói és ismert  alakjai a párizsi és nemzetközi művészeti életnek,  Korinna Mollá a WORTH Partnership Project, Európa jelenleg legerősebb kreatívipari projektjének koordinátora, Alia Khan az Islamic Fashion and Design elnöke férjével, Ahmad Jouffe pénzügyi tanácsadóval, aki érdekes szempontból kapcsolódott a témához,  Ana Vasiljevic Barcelonában élő tervező, akit Gaudi építészete ihlet a munkájában és erről október 13-án az Óbudai Egyetem is tartott workshopot. Ehhez a programhoz ugyanott csatlakozott a Hello Wood építészeti iroda egy külön prezentációval a fából készült kabinjaikról.

Lukács Péter, a Hungaropec Zrt vezérigazgatója, a korábbi #GSFW-en tartott textilhulladékról tartott előadása után most az építészeti hulladékok újrahasznosítsával és kezelésével is foglalkozott. A mai energia helyzetben nagy figyelmet kapott Ertsey Attila előadása az autonóm, passzív házakról is. A Viaplant, amely különleges növényi alapú kreatív dekorációival támogatja a 7.#GSFW-et, igen jó példa a fenntarthatóság, környezettudatosság, a táj, építészet és design kapcsolatára. Erről beszélt a konferencián a Lépték-Terv Tájépészet Iroda és a Viaplant alapítója és vezető tervezője, Szakács Barnabás. A dizájnnal, divattal és építészettel foglalkozó, hosszú éves tapasztalattal rendelkező külföldi előadók mellett helyt adott az esemény több fiatal tehetséges magyar építész bemutatkozásának is, akik új erősítették a SynArFash koncepció létrejöttét: Krauth Veronika, Keresnyei Johanna, Bosányi Martin.

A #GSFW események fénypontja mindig a nemzetközi divatbemutató, ez október 14-én idén is nagyon izgalmasnak ígérkezett, nemcsak a neves tervezők, de koncepcióhoz illő helyszín, a FUGA Építészeti központ miatt is. A divatbemutató alatt az „Eklektikától a brutalizmusig” (2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten) című kiállítás képeit is láthatták a nézők a helyszínen.

A nemzetközi fashion show kiemelt vendégtervezőjeként kapott meghívást Jeff Garner, aki másodszor tért volna vissza a #GSFW-re, a Londoni Fashion Week-en Suzy Menkes által is méltatott, „Beyond the Forest” kollekciójával. Sajnos a British Airways az utolsó pillanatban törölte a járatukat Analiza Ching virtuóz hegedűművésszel együtt, aki szintén fellépett volna Jeffel, így az ő ideutazásuk meghiúsult. Kárpótlásul Jeff Garner munkásságáról, a fenntartható divathoz való szoros kapcsolatáról a nézők egy rövid videót nézhettek meg és az erdélyi származású, jelenleg Londonban élő és a fenntartható divatban már ismert tervező, Jánosi Matilda mutatta be a Tilly Jánosi London néven indított új márkájának egy csodás. élő virágokkal díszített újrahasznosított ruháját, amely látványos show elemként is szolgált a bemutatóban.

Művészi meglepetésekből egyébként nem volt hiány, hiszen, amikor YasuyukiIshii, a sokoldalú japán tervező és művész divatbemutatója elindult, elsőként Veress Ábel, a tehetséges fiatal zongoraművész lépett színre az egyik fekete attraktív outfitjében, majd ezt bemutatva leült a zongorához és a japán tervező bemutatója alatt ő zongorázott.  Yasuyuki-Ishii kollekciója jól tükrözte az idei SynArFash koncecepciót, hiszen ő a 1980-as években tárgyalkotó művészként tevékenykedett, majd az 1990-es évek második felében ennek folytatásaként a divattervezéssel kezdett foglalkozni. Továbbra is olyan igazi művészeti alkotásnak nevezhető műalkotásokat készít, amelyek egyszerre veszik figyelembe a művészetet és a divatot, és amelyek építészeti és szobrászati művek benyomását keltik. Igy a Budapesten a „Future” (Jövő) címmel bemutatott öltözetei több különleges darabból és kiegészítőkből is álltak.

A luxus couture egyik legtehetségesebb tervezője, a Londonban alkotó Adam X, az Adam X Atelier márkájával szintén a 7.#GSFW kiemelt vendégtervezője volt, aki lenyűgöző kollekciójával mutatta be az építészethez és a művészetekhez való hozzáállását egy külön üzenettel: „Kiss The Word”. Kollekcióját Frida Kahlo Diego Riverához írt szerelmes levele ihlette, az összes csókot Párizsban, Londonban, New Yorkban és Torontóban gyűjtötték össze hozzá, és selyem hercegnő szaténszövetre helyezték. Ez a kollekció a világnak szóló szerelmeslevélként jött létre. „Itt az ideje, hogy tárt karokkal fogadjuk be az életünk pozitív változásának új hullámát, majd a legjobbat megosszuk a világgal. A művészet legyen a világ iránti szeretet cselekedete.”

A magyar tervezőket idén Megla Rózsa (NAVONA márka) képviselte, akinek a bemutatásra kerülő „Színek és formák a művészet tükrében” kollekcióját a Bauhaus korszak két meghatározó alakja, Moholy-Nagy László és Piet Mondrian festészete inspirálta. Ezen hangulatok jegyében születtek meg a tervező természetes anyagokból készült, funkcionális és ugyanakkor elegáns városi öltözetei, a ruhákhoz csodás kiegészítőkkel járult hozzá a Karma Pécsi Kesztyű Bauhaus ihletésű darabjaival és Zulejhka Porcelán ékszereivel.

A showt további kiváló zenészek előadásai színesítették, Veress Ábelen kívül fellépett Ninel Çam, a jelenleg Ausztriában élő sokoldalú művész, építész, táncos, koreográfus és énekes és DUO VOLENTE gitárduó, akik élő zenével kísérték a Navona Fashion divatbemutatóját.

A divatbemutató videója itt érhető el a YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=spmWNULHr4Y&t=1969s

Csodálatos helyszínen különleges tervezői bemutatkozással várta az érdeklődőket az október 15-i program a Kiscelli Múzeumban. Az október 14-i fashion showban bemutatkozó tervezőkön kívül (Megla Rózsa, Adam X, Yasuyuki Ishii)  a múzeum Barokk Szoborcsarnokába több újrahasznosítással foglalkozó tervező is elhozta bemutatni munkáját: Csiszár Borbála saját és Alexandra Polakovával létrehozott közös projektjét, Réti Éva (Réthy Fashion) a hagyatékokból készült újrahasznosított ruháját, Kocsis Angéla (Kétfecske) Hegedűs Bori a Dal versenyben viselt 3x újrahasznosított ruháját, valamint Szakács Melinda fenntartható módon készített gyönyörű ékszereit.  A velük való személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésre is lehetőségük volt a látogatóknak. A múzeum templomterének inspiratív környezetében pedig a Határtalan Design https://design-without-borders.eu/2022/ alkotásaiban is gyönyörködhetnek a látogatók.

Érdekes online program volt az edukációhoz kapcsolódó konferencia október 12-én, amelynek a szervezéséhez – a #GSFW globalitása jegyében – Pakisztán csatlakozott. Az előadók nemzetközi intézmények vezetői voltak, kiemelt partnerként a Cumulus Association, a művészeti, dizájn oktatás és kutatás vezető globális szervezete (350 tagszervezettel), kreatíviparban oktatók, tervezők Európából, Pakisztánból, Kínából, Indiából, Sri Lankáról és az Egyesült Államokból. A program moderátora: Muhammad Fawad Noori tervez pakisztáni ő, a pakisztáni GIFT egyetem professzora és a #GSFW igazgatótanácsának kreatív vezetője.

Az esemény nem jöhetett volna létre szponzoraink segítsége nélkül, akiknek a támogatását ezúton is köszönjük: MELLOW MOOD HOTELS, VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége), Magyar Urbanisztikai Társaság, FUGA Építészeti Központ, Kiscelli Múzeum, Green Tool Hungary Kft, Midori-Öko Kft, Viaplant, Enagic, HELL Energy, KOMETA, Naár Családi Pince és Szőlőbirtok.

Az eseményről bővebb tájékoztatás a www.gsfashionweek.com honlapon található.

Kövesd a közösségi médiában a híreket!

#GSFWfamily: https://www.facebook.com/groups/140589263199236

https://www.facebook.com/NationalFashionLeagueHungary/

https://www.instagram.com/nationalfashionleaguehungary/

További kérdésekben az  info@fashionhungary.com email címen lehet érdeklődni